Пушкінський бал в прямому ефірі

12 НОЯ 2011


29 жовтня 2011 року в Києві відбулося грандіозне шоу – Пушкінський бал. Захід було організовано на найвищому рівні – і за підтримки уряду України, і при участі посольств обох держав – України та Росії, і із залученням зірок світової ваги. Танці цілу ніч, концертна програма, атмосфера незабутнього свята – все це надовго залишиться в пам’яті учасників. Але справжньою родзинкою вечора була пряма телевізійна трансляція. Всі його події могли спостерігати не тільки гості, що завітали до Національної опери, але і будь-хто, в кого був доступ до мережі Інтернет


Існує думка, що Інтернет віддаляє людей один від одного. А віртуальна реальність обмежує сприйняття світу. Організатори прямої телевізійної інтернет-трансляції – фахівці «Першого національного» спільно з Агенцією «Монолог» - чергового разу довели протилежне.


Виступ зірок опери та балету, вихід на паркет дебютантів та пана Цискаридзе, інтерв’ю з відомими гостями – все це он-лайн трансляція передавала безперервно. Заради того, щоб вона була цікава глядачам, працювала ціла команда телевізійників – інженери та освітлювачі, оператори та режисери, журналісти та стендапери, тобто он-лайн-ведучі. А «крутилося» все це завдяки підтримці спонсорів – «Першого національного» та інтернет-компанії «Імена ЮА»


Вже сьогодні значення прямої трансляції різних подій в Інтернеті важко переоцінити. Їх використовують в різних сферах. Наукові конференції, бізнес-форуми, прес-конференції політиків, культурні події. Але варто відзначити одну особливість, яка відрізняє людину, що спостерігає перед екраном телевізора. І користувача монітору комп’ютера. Адже у інтернет-глядача значно більше можливостей обирати. І він, до речі, може цілком одночасно переглядати декілька сторінок. Тому утримати в он-лайні користувача Інтернету хоча б 10 хвилин – то ціла історія!


Особливо це стосується подій, які мають скоріш розважальний характер. Адже людина, яка дивиться наукову конференцію в мережі, зазвичай, має конкретну мету: отримати нову інформацію. А перед глядачем розважальної події постає безліч можливостей – варто знайти щось більш цікаве – і він припинить перегляд.


Тож, телевізійна команда, що працює в жорстких умовах прямого ефіру, повинна бути максимально професійною і злагодженою. Сьогодні честь утримувати користувачів всесвітнього павутиння саме репортажем з Пушкінського балу випала команді стендаперів «Телеакадемії» та режисерів телевізійної агенції «Монолог». І зазначимо одразу – цей дебют не виявися зіпсованим. В знаки далася річна щотижнева практика «Телеакадемії», що виробляється виключно за методикою прямої трансляції. Тому, якщо ти «дотепник» – глядач це бачить. Та бачить ще й інше, якщо ти – мазило…


І повертаючись до трансляції з Пушкінського балу, з гордістю відзначимо – це був своєрідний спільний подарунок команд «Телеакадемії» та «Монолога» «Першому національному» на честь Шістдесятої річниці з дня першого мовлення телекомпанії. Адже і для «Першого національного» це був своєрідний дебют – вперше в історії Першого відбувся шестигодинний прямий телемарафон на сайт каналу.


Сьогодні дійсно стала дуже модною думка, що Інтернет роз’єднує людей. Проте такими трансляціями доводиться протилежне. Адже цю роботу спостерігали сотні людей з усього світу. Організаторам трансляції вдалося таки поєднати переваги і телебачення, і Iнтернету. Та одержати переконливі результати. Глядачі з Великобританії, Іспанії, Росії, Беларусії, Молдови та, звичайно ж, України залишалися з нашими дівчатами протягом чотирьох годин! Хіба ж це - не рекорд?


Природно, що статистику перегляду надали фахівці інтернет-компанії «Імена ЮА». І така конкретна інформація про кожного глядача – це теж значна перевага цифрової мережі. Отже вигадки про те, що розвиток цифрової мережі означає кінець телебаченню, лишатимуться тільки розмовами. Адже потребу глядача спостерігати за майстерністю професіоналів та спілкуватися лише з талановитими фахівцями неможна підмінити хитрощами зв’язку та цифровим консервантом. Людині назавжди буде цікава лише людина. І не має значення, хто поєднує людей – чи аналогові хвилі, чи кілобіти цифр. Важлива лише творчість…


Ольга Богомаз


Фото: Юлія Ковальчук, Олена Попова











Компьютер-Х