І знову миттєві DVD для европейських міністрів

16 СЕН 2008


4-5 вересня в Києві проходила 8-а Конференція від Ради Європи "Економічна міграція, розвиток та соціальна єдність: комплексний підхід". Вже традиційною родзинкою українских міжнародних конференцій стали DVD-відеозвіти, що вже наступного дня отримали міністри внутрішніх справ більш ніж з 40 країн світу.


Це вже четверта конференція такого типу. Попередні 3 також проходили в Києві.


В цьогорічній брали участь міністри з питань міграції понад 40 країн-учасниць Ради Європи. До обговорення також долучилися міністри країн-спостерігачів: з Канади, Японії, Мексики, США та країн, що співпрацюють з Радою Європи з питань конференцій (Афганістан, Китай, Індія, низка держав Африки та Центральної Азії). Загалом, в роботі форуму взяли участь близько 800 осіб.


Проведення цієї конференції в Києві можна пояснити тим, що Україна опинилась на перехресті шляхів міграції: потоки мігрантів з України, в Україну і через Україну колосальні. Саме тому, коли на попередньому форумі в 2005 році Україна запропонувала провести чергове міністерське зібрання в Києві, європейська спільнота підтримала ініціативу. Тим більше, всі попередні зустрічи представників Ради Європи, проведені в столиці України, пройшли з великим успіхом.


Слід зазаначити, що проведення заходів такого рівня потребує особливої підготовки та організації. Цьогорічна конференція, як і попередні, проходила в київському Міжнародному виставковому центрі (МВЦ). Для забезпечення якнайкращих умов роботи учасників, в МВЦ був підготовлений та спеціально обладнаний павільйон в 10 тис. м. кв. Генеральний директор ТОВ "МВЦ" Анатолій Ткаченко повідомив, що в павільйоні збудовано й обладнано 44 приміщення, серед яких офіси керівництва та Секретаріату РЄ, офіс комісара з прав людини РЄ, кімнати засідань робочих груп та двосторонніх переговорів. В офісах, згідно з нормами проведення європейських заходів, встановлена необхідна оргтехніка, меблі й побутові прилади, які застосовуються при організації масштабних міжнародних форумів. Організація заходу проведена за найвищими міжнародними стандартами. Недарма МВЦ має спеціальний сертифікат Ради Європи за високий рівень проведення 7-ї Європейської міністерської конференції з питань політики у сфері ЗМІ.


Вже стало доброю традицією залучати до обслуговування подій професійний відеосупровід. А тим більше, події такого рівня. Цьогорічну конференцію, як і три попередні, обслуговувала телевізійна агенція «Монолог». Перед командою було поставлено три завдання. Перше – багатокамерна трансляція заходу, друге - підготовка миттєвого DVD-відеозвіту, а третє – організація своєчасного тиражування оптичних носіїв.


Якщо раніше телевізійний супровод був лише бажанням замовника, тепер це стало невід’ємною умовою проведення. Зараз нікого не здивуєш трансляцією на медіаекран основних фрагментів події. Проте якістю цієї трансляції здивувати можна.


Для того, щоб програма на екрані стала живою і цікавою, телевізійникам потрібен професіоналізм та талант. І того, й іншого режисерам, звукорежисерам та операторам «Монологу» не бракує. Ця конференція стала підтвердженням цьому. Сім камер, тобто сім операторів, та два режисери працювали в режимі on-line. Відео, яке надходить від семи камер в реальному часі, відбирається режисером. І вибудовується чітка і цікава програма.Для того, щоб працювати в такому режимі потрібні вміння та досвід. Саме завдяки цьому екран і починає жити.


Крім прямої трансляції події, команда готувала ще й миттєвий відеозвіт, або DVD-протокол. Перший день конференції становив 6 годин. Відеозвіт про його роботу було видано учасникам вже ранком наступного деня. Тому цей DVD–протокол став своєрідним атрибутом національного міжнародного престижу. На Заході ця послуга існує вже давно. В Україні вона з’явилась пізніше, але швидко прижилась і стала обов’язковою при проведенні будь-яких заходів. Команда “Монолога” теж давно опанувала цю фішку, ще під час відосупроводу перших міжнародних конференцій такого рівня.


Слід зауважити, що відеопрограма, яка транслюється під час події на головний екран, та програма, яке йде у відеозвіт, дещо відрізняються. Над відезвітом для DVD працює окремий програмний режисер. Така організація роботи, коли з однією командою телеоператорів працюють декілька режисерів для запису декількох взаємо-доповнюючих програм, одержала назву «матрьошки». Тобто, декілька в одному.


Для чого ж на конференції були потрібні два режисери? Здавалося б, одна подія – одне відео. Але пряма трансляція події і її відеозвіт переслідують різні цілі. Тому й відео повинно бути різним. Трансляція події спрямована на її візуалізацію. Основна мета трансляції на медіапанель – давати крупні плани виступаючих на конференціях та солістів під час концерту. А режисер відеозвіту обирає так звані “відеосюрпризи”, тобто ті моменти, які присутні можуть не помітити або не звернути на них увагу. А також найважливіші моменти, які глядач зможе відновити в пам’яті при перегляді відеозвіту. Це є дуже важливим, оскільки, фахівці агенції “Монолог” передусім опікуються інтересами глядача.


Зазначимо ще раз, така робота може проводитися тільки в режимі прямої трансляції. Тобто, без монтажу. По-перше, на ньго просто немає часу. А по-друге, такий режим значно дисципліную всю команду. Адже всім фахівцям відомо, що монтаж – то передусім виправлення операторського та режисерського браку. На цій конференціїї титрування виступаючих також відбувалося в реальному часі.


Проте, не лише великі події потребують якісного відеосупроводу. Технологія від агенції “Монолог” може застосовуватись і на невеличких заходах. Адже професіоналізм та якість роботи телевізійників гарантує подіі цікавість.


Наталія Лебедєва


Фото: Артем Гусак





Компьютер-Х